Brengen spiegels ongeluk?

Stel, je breekt per ongeluk een grote ronde spiegel wat barsten veroorzaakt. Er zal gegarandeerd gezegd worden dat dit ongeluk brengt. Maar waar komt dit verhaal vandaan? En is het waar of niet?

Achtergrond

Maar wat is nou precies de achtergrond van de mythe dat een gebroken spiegel ongeluk brengt? Dit ligt wellicht bij het feit dat spiegels vroeger erg duur en zeldzaam waren. Mocht je er dus eentje breken, betekende dit dat je voor een nieuwe spiegel moest sparen, als je er al aan eentje kon komen.

Een meer achterliggende reden van gebroken spiegels die ongeluk brengen, is dat deze er voor zouden zorgen dat dit een negatief effect zou hebben op degenen die in het huis wonen waar de spiegel staat. Het is zelfs zo dat er wordt gezegd dat wanneer er plotseling een barst in een spiegel ontstaat, dit voorspelt dat er in de nabije toekomst een probleem of een grote dreiging voor zou komen. Hierom wordt er aangeraden om gebroken spiegels meteen weg te doen.

Scherven

Een ander ding over gebroken spiegels is dat het gebroken scherven van glas achter kan laten en je raadt het al, scherven zouden ook ongeluk brengen. Ook dit is te herleiden naar vroegere tijden waar door gebrek aan licht en antibiotica, het makkelijker en fataal kon zijn om op scherven te stappen. Om dit te voorkomen, is deze mythe dus de wereld ingeroepen, zodat mensen oplettender zouden worden over hoe zij zichzelf verplaatsen. Mocht je toch per ongeluk glas breken? Gooi dan korrels zout over het gebied waar de scherven zijn gevallen. De zoutkorrels zorgen er namelijk voor dat de scherven makkelijker zichtbaar zijn door de reflectie en contrast die ontstaat. Mocht je toch per ongeluk op een scherf stappen? Probeer deze dan zo voorzichtig mogelijk met een pincet uit je voet te halen en verzorg het daarna goed door de wond schoon te maken met lauwwarm water en wikkel daarna je voet in met verband. Het beste is om hierna naar de huisarts te gaan om de wond te laten beoordelen.