Citroen plant kopen?

Een citroen plant is een sierlijke plant die zelfs in Nederland eetbare vruchten kan dragen. Als de plant nog klein is kan het enkele jaren duren voordat de bloesems doorkomen en vruchten zullen vormen. Er zijn verschillende citroen planten te verkrijgen. Een winterharde citroen plant is geschikt om buiten te staan. Toch hebben ze buiten wel extra bescherming nodig tijdens de winter. Zachte winters zijn geen probleem, maar winters waarbij het streng vriest is een risico voor een citroen plant. Een citroen plant maakt de meeste kans de winter te overleven als het al een sterke kleine boom is. Hoe kwetsbaarder de plant nog is, hoe kleiner de kans dat ze de winter buiten overleven. Een citroen plant in een pot kunt u dan ook prima in huis laten overwinteren.

Welke citroen plant is geschikt om in de tuin te planten?

Een citroen plant blijft gedurende vorst altijd kwetsbaar. De wilde citroen plant Poncirus Trifolia of Citrus Trifoliata, is het best bestand tegen vorst. Het nadeel is dat de citroenen die van de boom komen een aparte smaak hebben. De smaak van de wilde citroen wordt wel omschreven als smakend naar petroleum. Men kiest dan meestal ook alleen voor Citrus Trifoliata omdat hij de winter goed aankan en omdat de plant mooi is om naar te kijken, met volle, gele vruchten en frisgroen gebladerte. Ook de bloesems zijn in het voorjaar prachtig, en kunnen lekker geuren. Giftig zijn de vruchten overigens niet. De schil smaakt blijkbaar beter dan het vruchtvlees, want deze wordt geraspt wel gebruikt in bepaalde gerechten.

Welke citroen plant geeft eetbare vruchten?

Als u een citroen plant wilt die prachtige bloesems geeft en ook eetbare vruchten, dan kunt u kiezen voor Citrus Limonum. De citroenboom geeft bloesems die in de zomer heerlijk ruiken, en daarna vormen zich uit het hart van de bloemen, de eetbare vruchten. Een andere verrukkelijke citroen plant is Limone Meyer. De vruchten smaken naar citroen en mandarijn, omdat dit een kruising tussen deze twee citrusvruchten betreft, en de vruchten zijn dan ook goed eetbaar.